آیا اگر فساد تمام جهان را فرا گیرد امام زمان (عج) ظهور خواهند کرد؟
فراگیر شدن فساد، و ظلم و ستم از نشانههاى قبل از ظهور است چنانچه فراگیرى عدالت از نشانههاى اصلى حکومت حضرت مهدى (عج) مىباشد. اما این فراگیرى ظلم و فساد علت ظهور نمىباشد بلکه نشانه قبل از ظهور است که بدنبال آن ظهور صورت مىگیرد.
حضرت مهدى (عج) تنها فرزند حضرت امام حسن عسکرى (ع) در سن پنج سالگى پس از شهادت پدر به مقام امامت رسیدند، ولى بدستور الهى از نظرها پنهان شد و ظهور آن حضرت از وعدههاى الهى است. «رعد/ ۳۱»
برخى از روایات در مورد ظهور امام زمان حکایت از آن دارد که قبل از ظهور آن حضرت جهان از فساد و تباهى پر خواهد شد، و به برکت ظهور آن رهبر بزرگ سرتاسر جهان از عدالت پر خواهد شد.
«فساد» به معناى تباهى و ضد آن «صلاح» است و به معناى خارج شدن از حد اعتدال نیز معنا کردهاند. «مفردات راغب مادهى فسد»
و قرآن کریم بندگان شایسته را اینگونه معرفى مىکند:
«لایُرِیدُونَ عُلُوّاً فِى الْأَرْضِ وَلَا فَسَاداً»؛ آن را براى کسانى قرار مىدهیم که هیچ برترى و فسادى در زمین نمىخواهند». «. قصص/ ۸۳»
فساد و تباهى هم در شخص امکان بروز دارد هم در جامعه که فساد شخصى موجب خروج شخص از حد اعتدال مىشود، و فساد اجتماعى خارج شدن جامعه از حد اعتدال را در پى دارد. و هر چه از زمان غیبت امام زمان دور مىشویم این فساد ظهور و بروز بیشترى پیدا مىکند. و در روایات حکایت شده که این فزونى و فراگیرى فساد تا جائى خواهد رسید که زمین از فساد پر خواهد شد، چنانچه وقتى حضرت ظهور فرمودند از عدالت پر خواهد شد.
از امام باقر (ع) در تفسیر آیهى «اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ یُحْیِى الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا» « بدانید که خدا زمین را بعد از مردنش زنده مىکند». حدید/ ۱۷»
حکایت شده: خداوند زمین را به واسطهى قائم (ع) زنده مىکند او با عدالت رفتار مىکند، آنگاه زمین بواسطه عدالت زنده مىشود بعد از مردن آن بواسطهى ظلم. «. ینابیع الموده، ص ۴۲۹»
روایات متعددى با این مضمون که «یملأ الارض بعون الله عدلًا کما ملئت جوراً» از معصومین حکایت شده است «حضرت حجت به کمک خدا زمین را از عدل پر مىکند همان طورى که از جور و ستم پر شده بود. ر. ک: ملاحم سید بن طاووس، ص ۱۴۴- ۱۴۹ و معجم الملاحم والفتن، ج ۳، ص ۲۰۰» و معناى فراگیر شدن فساد و ظلم و ستم این است که بدىها بر خوبىها و ضد ارزشها بر ارزشها غلبه یابد و شعلهى آتش فتنه، دامن همه را بگیرد و جامعهى انسانى را در باتلاق فساد فرو رود که یکى از مهمترین مظاهر این فساد گسترش حاکمیت استکبار، و محرومیت و ضعیف شدن اهل دین مىباشد. «فرهنگ الفبائى مهدویت، ص ۵۳۴»
استاد شهید مطهرى (ره) نیز به استناد روایتى از شیخ صدوق مىنویسند: فراگیر شدن ظلم و فساد آن است که هر یک از سعید و شقى و گروه حق و باطل، به اوج کار خود مىرسند، ستمکاران به نهایت ستمکارى و صالحان در نهایت مظلومیت و استضعاف. «قیام و انقلاب حضرت مهدى، ص ۶۶»
منشاء این ظلم و فساد اعمال و رفتار ناشایست و انتخاب غیرصحیح خود مردم است. خداوند در قرآن کریم مىفرماید:
«ظَهَرَ الْفَسَادُ فِى الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا کَسَبَتْ أَیْدِى النَّاسِ»؛«روم/ ۴۱» «بخاطر دستاورد مردم، در خشکى و دریا فساد و تباهى آشکار شد»
وقتى مردم بدهىها را بر نیکىها بر مىگزینند فساد در زمین جارى مىشود و این فساد علامت آن است که مردم بفهمند در انتخاب و عملکرد خود اشتباه کردهاند و به صلاح برگردند از این رو در ادامهى آیه مىفرماید: «لِیُذِیقَهُم بَعْضَ الَّذِى عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ یَرْجِعُونَ؛ تا (سزاى) بعضى از آنچه انجام دادهاند را به آنان بچشاند! باشد که آنان بازگردند.»
نتیجه:
فراگیر شدن فساد، و ظلم و ستم از نشانههاى قبل از ظهور است چنانچه فراگیرى عدالت از نشانههاى اصلى حکومت حضرت مهدى (عج) مىباشد. اما این فراگیرى ظلم و فساد علت ظهور نمىباشد بلکه نشانهى قبل از ظهور است که بدنبال آن ظهور صورت مىگیرد بلکه مىتوان گفت محرومیت ما از امام زمان (ع) به علت همین فسادها و انتخاب بدىها بر خوبىهاست اگر ما با کردار خوب و شایسته، منتظر اصلاح جامعه توسط حضرت مهدى (عج) باشیم، ظهور زودتر صورت مىگرفت.
آنچه روایات بر آن تاکید دارد پر شدن از «ظلم» است نه پر شدن از «ظالم» پس ممکن است تعداد ظالمین کم باشد ولى تعداد مظلومین بسیار باشد؛ اما همان تعداد اندک زمین را از فساد پر خواهند کرد، بنابراین گمان نشود وظیفهى ما آن است که همهى مردم را به ظلم سوق دهیم و با افزودن به ظالمین، بخواهیم به امر ظهور کمک کنیم بلکه وظیفهى ما مقابله با ظلم و ظالم و حمایت از مظلوم است چنانچه انقلاب اسلامى در همین راستا قدم برداشت و با ظلم ظالم به مقابله پرداخت و از مظلومیت مظلوم در جهان دفاع کرد.
پس آنچه در آیات و روایات آمده خبر از امرى است که حتماً محقق مىشود و از طرف دیگر همین قرآن و روایات وظیفهى فرد فرد مردم را در کمک نکردن به ظالم و حمایت از مظلوم تبیین کرده است. «مائده/ ۲» و براى ظالم و ایجاد فساد توسط هر کسى مجازاتهاى دنیوى و اخروى شدیدى را خبر داده است.
به امید اینکه با تلاش و انتظار صحیح و سازنده، شاهد عدالت گسترى و بر چیدن فساد از روى زمین توسط حضرت مهدى (عج) باشیم.
نظرات شما عزیزان: